23 Kasım 2020 Pazartesi

Ağız Kuruluğu Tedavisi

 

Ağız Kuruluğu Tedavisi Nedir

Hepimiz zaman zaman, genellikle yoğun susuzluktan dolayı ağız kuruluğu yaşarız. Bu olduğunda, ağzınızdaki nemi geri kazanmanın basit çözümü bir bardak su içmek olacaktır. Ancak ağız kuruluğu olarak da bilinen kserostomi ile yaşayan bireyler için sağlığınız üzerindeki semptomlar, nedenler ve etkiler çok daha karmaşıktır.

Tükürük üretimi durduğunda ağız kuruluğu oluşur. Tükürük, sağlıklı bir ağzın önemli bir parçasıdır çünkü yiyecekleri ve diğer kalıntıları temizler. Bu, ağızdaki bakteri ve mantarları kontrol ederek enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olur. * Bu nedenle, tedavi edilmezse ağız kuruluğu, diş eti hastalığı, diş çürüğü ve ağız enfeksiyonu riskini artırabilir.

Ağız Kuruluğu Belirtileri

  • Ağızda yapışkan, kuru veya yanma hissi
  • Çiğneme, yutma, tatma veya konuşma güçlüğü
  • Çatlak dudaklar
  • Ağız içinde veya dilde yaralar veya enfeksiyonlar

 İlgili Haber : Çene Cerrahisi

Ağız Kuruluğu Nedenleri

Ağız kuruluğu bir hastalık değildir. Aşağıda açıklandığı gibi, tıbbi bir durumun veya ilacın bir yan etkisi olabilir.

  • Depresyon, anksiyete ve diğer psikolojik bozukluklar, alerji ve soğuk algınlığı, astım, epilepsi, hipertansiyon, ishal, mide bulantısı ve idrar kaçırma gibi çok çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılan belirli reçeteli ve reçetesiz ilaçlar.
  • Bir dizi hastalık: Sjögren sendromu, HIV / AIDS, Alzheimer, diyabet, anemi, kistik fibroz, romatoid artrit, felç ve kabakulak.
  • Tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarılması, kemoterapi ve radyasyondan baş ve boyuna tükürük bezlerinin zarar görmesi gibi tıbbi tedaviler.
  • Sigara içmek, tütün çiğnemek ve ağzı açık nefes almak gibi yaşam tarzı davranışları.


Ağız Kuruluğu Tedavisi

Ağız kuruluğunun tedavisi, buna neyin sebep olduğuna bağlıdır. Ağız kuruluğuna nemi geri kazanmanın birkaç yolu vardır.

  • İçtiğiniz su miktarını artırmak
  • Tükürük akışını uyarmak için şekersiz şeker veya sakız kullanmak.
  • Nemin yapay tükürük ve oral durulama ile değiştirilmesi.
  • Ağzınızdan değil burnunuzdan nefes alın.


Diş Hekiminizle veya Doktorunuzla Konuşun 

Ağız kuruluğunuz olabileceğini düşünüyorsanız, bir sağlık hizmeti sağlayıcısı buna neyin sebep olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir ve uygun tedaviyi önerebilir.


 

29 Ağustos 2020 Cumartesi

Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

kanal tedavisi nedir


Kök kanal tedavisi tipik olarak bir dişin siniri ve pulpası iltihaplandığında, tahriş olduğunda veya enfekte olduğunda gereklidir. American Association of Endodontists'e göre her yıl tahmini 22,3 milyon endodontik prosedür gerçekleştirilmektedir. Kanal tedavisi sırasında dişin içi temizlenir ve kurutulur ve geçici bir dolgu yerleştirilir. Kanal tedavisine ihtiyaç duymanızın birkaç nedeni vardır. Kütahya Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi doktoru Dr. Süleyman Kabal kanal tedavisi gerektiren durumları anlattı.

Derin Çürük

Çürükler olarak da adlandırılan diş çürüğü, ağız içinde yaşayan bakteriler dişleri yiyen asit ürettiğinde ortaya çıkar. Tedavi edilmezse küçük çürükler derin bir çürümeye dönüşebilir ve enfeksiyon, aşırı ağrı ve hatta diş kaybı meydana gelebilir. İlk başta çürük fark edilmeyebilir ve sadece dişlerin dış minesini etkileyebilir. Zamanla çürük dişin daha derin katmanlarına doğru ilerler ve sonunda pulpaya zarar verir. Dişin özü oldukça hassas sinirler ve kan damarları içerir.

Tekrarlama Prosedürleri

Tek bir diş üzerinde tekrarlanan diş prosedürleri, gelecekteki kanal tedavisi riskini artırır. Bir dişin çok sayıda diş tedavisine ihtiyaç duymasının birkaç nedeni vardır. Tekrarlayan boşluklar, bir dişin doldurulmasını, yeni çürüklerin giderilmesi için dolgunun çıkarılmasını ve tekrar doldurulmasını gerektirebilir. Zaten doldurulmuş bir diş yeni bir tedavi şekli gerektiriyorsa, diş aynı zamanda tekrarlanan diş prosedürleri gerektirebilir. Bu, travma veya kaza nedeniyle dişin çatlaması, yontulması veya kırılması durumunda meydana gelebilir.

Büyük Dolgular

Bir boşluk tedavi edilmeden bırakıldığında bazen büyük dolgular gerekir. Hasta nihayet bir diş dolgusu geçirdiğinde, çürük miktarı aşırı olabilir, bu da daha fazla diş yapısının çıkarılması ve daha büyük bir dolgu ile sonuçlanır. Büyük bir dolgu dişin yapısal bütünlüğünü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kanal tedavisi riskinizi de artırabilir. En azından diş genişliğinin 1/3'ünden daha büyük bir dolgu "büyük" olarak kabul edilir. Çürüme veya dolgu pulpaya ulaşırsa, iltihap veya enfeksiyon gelişebilir.

 

6 Nisan 2020 Pazartesi

Diş Teli Taktırmadan Önce Bunları Mutlaka Uygulayın


Diş Teli Taktırmadan Önce Bunları Mutlaka Uygulayın


İnsanların diş teli taktırmasının iki farklı sebebi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi sağlık, diğeri ise güzel dişlere sahip olunmasıdır. Çekildiğiniz kaç fotoğrafta kahkaha atarak dişlerinizi göstererek doğal fotoğraf çekildiniz? Diş teli çeşitli nedenlerden dolayı kullanılıyor. Dişlerin yamuk olması, orantısız olması ve öne doğru çıkık olması gibi çeşitli nedenlerden dolayı diş teli kullanılır.

Burada bilinmesi gereken önemi şey diş teli nedir? Dişlerin düzensiz dizilime sahip olması, çapraşık gibi bozuklukların olması dişlerin düzeltilmesi için uygulanan yönteme diş teli düzeltme yöntemi denir. Bu yöntemlerin bilinmesi ve uygulanması gerekiyor. Bunun için gerekli adresten bilgi alabilirsiniz.

Diş Teli Taktırmadan Bilinmesi Gerekenler


Bu yöntem için belirli bir süre dişi kaplayacak bir tel kullanılması gerekiyor. Bunun ne kadar süre kullanılmanız gerektiği kişinin diş yapısına göre değişmektedir. Burada bilinmesi gereken önemli husus diş teli ideal yaş aralığı 8 yaş ve üzeri kişiler kullanabilir. 8 yaş öncesi çocuğunuza araştırıyorsanız mutlaka pedodonti uzmanına danışılması gerekiyor. Diğer bilinmesi gereken diş teli işlemi ağrı veriyor mu? Kesinlikle ağrı söz konusu değildir.
Diş tedavi uygulamalarında ağrısız bir tedavi yöntemidir. Fiyat aralığı ise dişinize ki bozukluk sayısına göre belirlenmektedir.


11 Şubat 2020 Salı

İmplant Nedir?

İmplant Nedir

Teknolojinin ilerlemesi diş hekimliği alanında son teknoloji yeni protezlerin kullanılmasına imkân tanımıştır. Belirli nedenlerden dolayı kaybolan eksik dişler hem sağlık açısından hem de görüntü açısından kişileri rahatsız eder. Son yıllarda geliştirilen kalıcı proteze implant diş denir. İmplant dişler diğer protezlerden farklı olarak kişinin çenesine sabitlenir. Tedavi bittikten sonra hastanın yeni ve sabit bir dişi olur. İmplant 18 yaşını doldurmuş ve kemik gelişimini tamamlamış kişilere uygulanabilen bir yöntemdir. Eksik diş sorununu kalıcı olarak gideren bu uygulama son yıllarda diş hekimlerinin tercih ettiği protez yöntemidir. İmplant tedavisinde başarı sağlanması için implantın markası, hastanın sağlık durumu ve diş hekiminin cerrahi bilgisi önemlidir. Özellikle implant uygulama sertifikası olmayan diş hekimleri tarafından uygulanan implant tedavisinde başarı sağlanamaz.

İmplant Üstü Protez

Çene kemiği içerisine yerleştirilen implantın üzerine takılan hareketli ve sabit modelleri olan protezlere implant üstü protez denir. Protezler hastaların tedavi sonrasında yeme ve konuşma fonksiyonlarını tam verimle yerine getirebilmelerini sağlar. Kozmetik olarak da hastaların güzel görünmesini ve özgüven kazanmalarına yardımcı olur. Çene içerisinde bulunan implant vidası protezin içerisinde bulunan yuvaya yerleştirilir ve protez hastanın ağzına sabitlenmiş olur.

İmplant Diş Özellikleri Nelerdir?

İmplant diş yapımında kullanılan malzeme ve yapım şekli bazı özellikler taşır.
Bu özellikler;
·         Çene kemiği içerisine yerleştirildiği için ömür boyu hasta tarafından kullanılabilen sabit bir diş özelliği taşır.
·         Yemek yerken ve konuşurken hastayı rahatsız etmez.
·         Titanyum malzemeden üretildiği için hastalarda herhangi bir alerji ve yan etki oluşturmaz.
·         Ham maddesi ve protezinden dolayı diğer protezlere göre maliyeti yüksektir.
·         Paslanma ve bozulmaya uğramaz.
İmplant özellikleri sayesinde kişilere kolay ve rahat bir kullanım sağlamaktadır.