29 Ağustos 2020 Cumartesi

Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

kanal tedavisi nedir


Kök kanal tedavisi tipik olarak bir dişin siniri ve pulpası iltihaplandığında, tahriş olduğunda veya enfekte olduğunda gereklidir. American Association of Endodontists'e göre her yıl tahmini 22,3 milyon endodontik prosedür gerçekleştirilmektedir. Kanal tedavisi sırasında dişin içi temizlenir ve kurutulur ve geçici bir dolgu yerleştirilir. Kanal tedavisine ihtiyaç duymanızın birkaç nedeni vardır. Kütahya Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi doktoru Dr. Süleyman Kabal kanal tedavisi gerektiren durumları anlattı.

Derin Çürük

Çürükler olarak da adlandırılan diş çürüğü, ağız içinde yaşayan bakteriler dişleri yiyen asit ürettiğinde ortaya çıkar. Tedavi edilmezse küçük çürükler derin bir çürümeye dönüşebilir ve enfeksiyon, aşırı ağrı ve hatta diş kaybı meydana gelebilir. İlk başta çürük fark edilmeyebilir ve sadece dişlerin dış minesini etkileyebilir. Zamanla çürük dişin daha derin katmanlarına doğru ilerler ve sonunda pulpaya zarar verir. Dişin özü oldukça hassas sinirler ve kan damarları içerir.

Tekrarlama Prosedürleri

Tek bir diş üzerinde tekrarlanan diş prosedürleri, gelecekteki kanal tedavisi riskini artırır. Bir dişin çok sayıda diş tedavisine ihtiyaç duymasının birkaç nedeni vardır. Tekrarlayan boşluklar, bir dişin doldurulmasını, yeni çürüklerin giderilmesi için dolgunun çıkarılmasını ve tekrar doldurulmasını gerektirebilir. Zaten doldurulmuş bir diş yeni bir tedavi şekli gerektiriyorsa, diş aynı zamanda tekrarlanan diş prosedürleri gerektirebilir. Bu, travma veya kaza nedeniyle dişin çatlaması, yontulması veya kırılması durumunda meydana gelebilir.

Büyük Dolgular

Bir boşluk tedavi edilmeden bırakıldığında bazen büyük dolgular gerekir. Hasta nihayet bir diş dolgusu geçirdiğinde, çürük miktarı aşırı olabilir, bu da daha fazla diş yapısının çıkarılması ve daha büyük bir dolgu ile sonuçlanır. Büyük bir dolgu dişin yapısal bütünlüğünü etkilemekle kalmaz, aynı zamanda kanal tedavisi riskinizi de artırabilir. En azından diş genişliğinin 1/3'ünden daha büyük bir dolgu "büyük" olarak kabul edilir. Çürüme veya dolgu pulpaya ulaşırsa, iltihap veya enfeksiyon gelişebilir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder