25 Şubat 2022 Cuma

Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

 Kemik Grefti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Kemik Greftleme, kemik veya eklemlerle ilgili sorunları onarmak için kullanılan cerrahi bir işlemdir. Kemik grefti veya kemik dokusu nakli, ağrılardan veya eklem problemlerinden zarar görmüş koruyucularda faydalıdır. Total diz replasmanı gibi implante edilmiş bir yöntemin çevresinde kemik büyütmek için de yararlıdır. Bir greft, kemiğin olmadığı geçersiz bir yeri doldurabilir veya temel stabiliteyi sağlamaya yardımcı olabilir. Bursa Diş Klinikleri Doktorlarından Edindiğimiz Bilgiye Göre En yaygın iki kemik grefti türü şunlardır:

? Allogreft, cansız bir donörden veya temizlenmiş ve bir doku bankasında saklanmış bir vücuttan kullanılır.

? Otogreft, kaburgalarınız, kalçalarınız, pelvisiniz veya bileğiniz gibi vücudunuzdaki bir kemikten kaynaklanır.

Kullanılan greft tipi, cerrahınızın tamir edeceği yaralanma tipine bağlıdır. Allogreft yöntemi genellikle kalça, diz veya uzun kemik restorasyonunda kullanılır. Uzun kemikler arasında kollar ve bacaklar bulunur. Avantajları, kemiği elde etmek için ek bir ameliyat gerekmemesidir. Ek çizik veya ameliyat gerekmediğinden enfeksiyon riskinizi de azaltır.

Kemik Grefti Neden Yapılır?

Aşılama, hastalıklar veya herhangi bir yaralanma gibi birçok nedenden dolayı yapılır. Doğuştan Aşılamanın Temelde Dört Ana Sebebi vardır:

1.     Birkaç veya bileşik kırık durumunda veya erken tedaviden sonra iyi iyileşmeyen durumlarda bir kemik grefti tedavisi kullanılabilir.

2.     Füzyon, hastalıklı bir kombinasyonda iki kemiğin birlikte iyileşmesine yardımcı olur. Füzyon çoğunlukla omurgada yapılır.

3.     Restorasyon, hastalık, enfeksiyon veya yaralanma nedeniyle kaybedilen kemik için kullanılır. Bu, boşluklarda veya büyük kemik bölümlerinde az miktarda kemik kullanmayı içerebilir.

4.     Eklem replasmanları, plakalar veya vidalar gibi cerrahi olarak köklü cihazların çevresinde kemiğin iyileşmesine yardımcı olmak için bir greft kullanılabilir.

Riskler:

1.     Aşılamanın Önemli Bir Riski, sinüs zarının kazınmış veya yırtılmış olmasıdır. Bazı durumlarda, ameliyat genel olarak durdurulur ve çiziğin düzeltilmesi için genellikle üç ila altı ay arasında bir süre verilir. Sıklıkla, sinüs zarı daha kalın ve daha güçlü bir şekilde gelişir ve bu da ikinci ameliyatta başarıyı daha olası kılar.

2.     Sinüs membranının yırtılmasının yanı sıra sinüs büyütme ameliyatında problemli olan başka riskler de vardır. En dikkat çekici olanı, büyütme yerinin sinonazal kompleks ile yakın ilişkisi, kronikleşebilen ve basit semptomlara neden olabilen sinüzit oluşturabilir.

Sinüzitin yanı sıra, prosedürle ilgili diğer risklerin yanı sıra şunları içerir:

  • Enflamasyon.
  • Ağrı.
  • Kaşıntı.
  • Alerjik reaksiyon.
  • Doku veya sinir hasarı.
  • İşaret oluşumu.
  • hematom.
  • İmplant başarısızlığı.
  • Oro-antral iletişim / oro-antral fistül.
  • İmplantların eğilmesi veya gevşemesi.
  • Enfeksiyonlar.